Vuosien varrelta

 

”Eiköhän Mäntyharjullekin pitäisi perustaa kennelyhdistys ohjelmoimaan ja kokoamaan koiraväki yhteisen harrastuksen pariin?”  Tätä ajatuksenvaihtoa syksyllä 1969 pidetään yhdistyksen  syntymisen alkusanoina, jolloin metsäteknikot Esko Salkonen, Unto Piipari ja Pentti Myllynen olivat linnunhaukkukoereissulla Pieksämäellä.  Sanoista tekoihin, ja  samana syksynä pidetyn perustamiskokouksen seurauksena Mäntyharjun Kennelyhdistys ry on voitu rekisteröidä jo 16.4.1970.

 Perustamiskokouksessa läsnä olleen Suur-Savon Kennelpiirin edustajan Edvard Hämäläisen mielestä nimeksi tulisi antaa Mäntyharjun Kennelkerho pieksämäkeläisten esimerkin mukaisesti, mutta Esko Salkosen esittämä nykyinen nimi tuli voimaan.

 V. 1970 budjetti 750 mk, ja jäsenmaksuna perittiin 5 mk, jäseniäkin oli jo 37.  Tänä vuonna jäsenmaksu on 10 euroa, ja jäsenmäärä tällä hetkellä hiukan yli 100.

 Yhdistyksen toiminnan suuntaviivat asetettiin ensimmäisellä vuosikymmenellä pj Esko Salkosen johdolla.  Sen jälkeen jokainen puheenjohtaja on jättänyt jälkensä toimintaan, mutta peruselementit, kuten koirakokeiden, tuomarikurssien ja koiranäyttelyiden järjestäminen ovat edelleen ohjelmassa, näyttelyanomusta tosin ei tällä hetkellä ole vireillä.  Palveluskoiratoiminta oli erityisen vilkasta 80-luvulla, ja silloin myös järjestettiin useita illalliskorttitanssiaisia paikallisessa ravintolassa. 

90-luvulla agility-harrastuksen myötä yhdistykselle hankittiin oma kalusto. 

Parin viime vuoden aikana harrastus on virinnyt uudelleen, ja tänä keväänä ollaan uusimassa kaluston kuluneita osia.  Uusia jäseniä, varsinkin nuoria olemme saaneet mukaan toimintaan tämän harrastuksen kautta.

 2000-luvulla rakennettiin kunnan materiaalisella avustuksella koirapuisto, jossa kävijöitä onkin riittänyt.  Näyttelykoirakoulutus on viime vuosina ollut säännöllistä, samoin tottelevaisuuskoulutus.

 Ensimmäinen koiranäyttely pidettiin v. 1971 suurille ja pienille ajokoirille sekä pohjoismaisille metsästys- ja paimenpystykorville,  ulkomuototuomareita oli 2 ja näyttelyssä esitettiin 66 koiraa.  Osallistumismaksu ensimmäisessä näyttelyssä oli 20 mk. .  Näyttelyjen järjestäminen on osoittautunut taloudelliseksi kivijalaksi, jonka tuotolla voidaan pyörittää toimintaa pitämällä jäsenmaksu kohtuullisena.  Parhaimmillaan koiria on esitetty näyttelyssämme yli 1400, viime elokuussa järjestettyyn kaikkien rotujen näyttelyyn ilmoittautui runsaat 1200 koiraa edustaen 208 rotua, ulkomuototuomareita oli 17.  Osallistumismaksu oli 30 euroa.

 Sukupuolten välinen tasa-arvo on toteutunut kaikkien toimihenkilöiden osalta, niin puheenjohtajan, sihteerin kuin rahastonhoitajankin tehtäviä ovat hoitaneet sekä naiset että miehet.  Tällä hetkellä hallituksen kokoonpanossa on naisenemmistö.

 Ansioituneimmat koirat omilla saroillaan ovat olleet Irja ja Juhani Männistön bernhardinkoira Xixi, joka ylsi Euroopan voittajaksi, Eino Ojamiehen  suomenajokoira Haku, joka saavutti Suomen ajokuninkuuden sekä Kari Wallgrenin landseer Stell-Cin Estefan, jolle Suomen Kennelliitto myönsi sankarikoiran arvon hengenpelastustehtävästä.

Jäsenistö on käynyt ahkerasti näyttelyissä ja kokeissa, ja tuloksena lukuisa määrä muoto- ja käyttövalion arvon saaneita koiria.  Myös ansioituneita kasvattajia joukostamme löytyy vuosien varrelta.

 Kennelpiirin kanavoiman koulutuksen kautta pääsee hakemaan pätevyyttä näyttelyn kehätoimitsijaksi, eri koemuotojen koetoimitsijoiksi ja  tuomareiksi sekä kasvattajiksi, ja tätä mahdollisuutta onkin käytetty innokkaasti hyväksi.  Varsinkin kehätoimitsijakoulutukseen toivottaisiin innostusta, mikä helpottaisi ennen kaikkea isojen näyttelyjen järjestäjien tuskaa niin omalla paikkakunnalla kuin lähikunnissakin. 

 Yhdistyksen sääntöjen mukaan sen tarkoituksena on edistää puhdasrotuisten koirien kasvatusta ja jalostusta Mäntyharjun kunnassa ja sen ympäristössä.  Nykyisin myös monirotuisille koirille on olemassa Match Show –näyttelyitä, ja agilityssä x-rotuisilla koirilla on kilpailuoikeus.  Uutena lajina Kennelliiton sivuilta löytyy Koiratanssikilpailut, johon niinikään voivat osallistua sekarotuisetkin koirat.  Odottelemme vielä koiratanssin saapumista Mäntyharjuun.  Kaverikoiratoiminta kuitenkin on alkamassa, yhteistyökumppanit ovat selvillä, mutta koulutusohjelmaa vielä odotellaan Kennelliiton suunnalta.

Vuosituhannen vaihteesta alkaen on kutsuttu yhdistyksen ansioitunut jäsen vuoden kennelhenkilöksi, minkä tunnuksena on luovutettu numerolaatalla varustettu erähenkinen hattu ahkeraa käyttöä varten.   Hattua n:o 1 kantaa yhdistyksen perustajajäsen ja kunniapuheenjohtaja Esko Salkonen, ja tänä keväänä luovutettiin jo hattu n:o 11.

 Yhteistyö naapurikuntien kanssa on toiminut yhteisten koirakokeiden ja tuomarikoulutusten kautta.  Kennelpiirinkin kanssa suhteet ovat kunnossa, onhan yhdistyksemme jäsen Hannu Nypelö piirihallituksen pitkäaikainen jäsen, ja nyttemmin myös varapuheenjohtaja, samoin jaostotoimintaan on saatu edustajia.

Myös paikalliset metsästysseurat ovat olleet myötämielisiä toimintaamme kohtaan, mm näyttelyjen järjestelyihin olemme saaneet pyytämäämme vahvistusta.  Metsästyskokeita järjestettäessä koemaastot oppaineen luovat edellytyksen kokeen läpiviemiselle.  Kokeita on pidetty nuorien koirien ns avoimen luokan  kokeista aina Idän lohkon valintakokeen tasolle asti.

 

Toimihenkilöt vuosien varrelta

 

Puheenjohtajat

 

1970 - 1979                Esko Salkonen

 

1980 - 1981                Yksityinen tieto

 

1982 - 1985                Hannu Nypelö

 

1986 - 1989                Kalevi Pulkkinen

 

1990 - 1994                Teuvo Partonen

 

1995 - 1999                Tapio Telkkä

 

2000 -  2013               Kalevi Pulkkinen

 

2014->   Tanja Hartonen-Pulkka 

 

 

Sihteerit

 

1970                             Pertti Pajunen

 

1971 - 1972                   Anna-Liisa Sakki

 

1973                             Aarno Myyryläinen

 

1974                             Pirkko Kuitunen

 

1975 - 1978                   Hannu Nypelö

 

1979 - 1990                   Anja Hirvensalo

 

1991 - 2000                   Leila Pulkkinen

 

2001 - 2002                   Katri Laine (10.7. asti)

 

2002                              Tarja Pajunen (11.7. – 31.12.)

 

2003 ->                         Leila Pulkkinen

 

 

Rahastonhoitajat

 

1970                             Säästöpankki

 

1971 – 1972                  Marjut Tossavainen

 

1973                             Säästöpankki

 

1974                             Pirkko Kuitunen

 

1975                             Säästöpankki

 

1976                             Hannu Nypelö

 

1977 – 1981                 Yksityinen tieto

 

1982                             Irmeli Konga

 

1983                             Anita Nypelö

 

1984 ->                       Leila Pulkkinen

 

Kennelhenkilöt       

 

n:o 1                 Esko Salkonen

 

n:o 2                 Leila Pulkkinen

 

n:o 3                 Aati Suuronen

 

n:o 4                 Hannu Nypelö

 

n:o 5                 Jukka Verkkonen

 

n:o 6                 Kalevi Pulkkinen

 

n:o 7                 Ilkka Vähätiitto

 

n:o 8                 Tenho Hälikkä

 

n:o 9                 Teuvo Partonen

 

n:o 10               Tarmo Norén

 

n:o 11               Tanja Hartonen-Pulkka

 

n:o 12               Matti Lyömiö

 

n:o 13 v. 2011 Sulo Ikonen

 

n:o 14 v. 2012 Marjo Nupponen

 

n:o 15 v. 2013 Tapio Telkkä

 

n:o 16 v. 2014 Kari Wallgren

 

n:o 17 v. 2015 Katja Mattila

 

n:o 18 v. 2016 Matti Tarkiainen

 

Yhdistys

 

Mäntyharjun Kennelyhdistys ry:n toiminnan katsotaan alkaneen 16.4.1970, joka on yhdistyksen rekisteriöintipäivä.  Vuosi 2010 tulee olemaan siis 40-vuotisjuhlavuosi.

Yhdistys kuuluu Suur-Savon Kennelpiirin kautta Suomen Kennelliittoon.

 ”Sen tarkoituksena on edistää puhdasrotuisten koirien kasvatusta Mäntyharjun kunnassa ja sen lähiympäristössä.”

Vuosien varrella koirapiireissä vakiintunut agility-harrastus sekä Match Show ovat tuoneet mukaan myös ns. monirotuiset koirat.

Yhdistyksellä onkin oma agility-kalusto, jonka sijoituspaikkana on Urheilupuiston vastapäätä oleva kenttä.

Samalla alueella on myös yhdistyksen talkootyönä toteuttama Mäntyharjun ensimmäinen (ja ainoa) koirapuisto.

 ”Yhdistys pyrkii toteuttamaan päämääriään järjestämällä näyttelyitä ja kokeita, kursseja ja valistus- ja esitelmätilaisuuksia, tilaamalla ja levittämällä alan kirjallisuutta ym vastaavanlaisilla yhdistyksen tarkoitusperiä edistävillä toimenpiteillä.”

Ensimmäinen koiranäyttely järjestettiin jo v. 1971, ja niitä on järjestetty koko toiminnan ajan säännöllisesti.  8.8.2009 pidettävään kaikkien rotujen koiranäyttelyyn odotamme n. 1300 koiraa.

Koetoimintaa eri muodoissaan sekä monella eri tasolla on harrastettu alusta alkaen, samoin eri koemuotojen tuomarikoulutusta.

 V. 2008 aloitettu koirien näyttelykoulutus on saanut suuren suosion.  Koulutus tapahtuu tiistai-iltaisin Kisalan vastapäätä sijaitsevalla kentällä.  Uutena asiana paikkakunnalla on kaverikoiratoiminta, jonka käynnistämiseen kartoitetaan parhaillaan sopivia koiria.

 ”Yhdistyksen jäseneksi pääsevät yksityiset henkilöt, jotka hallitus jäseneksi hyväksyy.  Jäsenet ovat joko vuosi-, nuoriso-, perhe-, ainais- ja kannattajajäseniä”. 

Yhdistyksen aloittaessa toimintansa vuonna 1970 perittiin jäsenmaksuna 5 mk.  Aika on muuttunut, ja jäsenmaksu sen myötä noussut.  Edelleenkin jäsenmaksu on pysynyt kohtuullisena, ollen 10 €/vuosi, agilityn käyttömaksuna peritään lisäksi 7 €/vuosi.  Nuorisojäsenmaksu (alle 15 v) peritään puolitettuna, ja ainaisjäsenmaksu kymmenkertaisena eli 100 € kertamaksuna.

Koulutuksiin ja harjoituksiin osallistuvien tulee ilmoittautua jäseneksi joko ohjaajan kautta, tai suoraan yhdistyksen sihteerille.

 Toivomme voivamme tarjota mielekästä toimintaa kaikille koiraharrastajille jatkossakin.  Toiminnan kehittämiseksi otamme mielellämme vinkkejä, yhteystiedot toisaalla tällä sivustolla.

 

(Lainaukset yhdistyksen säännöistä)